Federiko Moća, italijanski hit-pisac: Postoji li erotska zrelost?

Povodom izlaska nove knjige Federika Moće „Tri puta ti“ (Čarobna knjiga), jedan od najtiražnijih evropskih pisaca za mlade, boravio je u Beogradu. „Ni jedna žena ne može da voli muškarca ako ne voli samu sebe“, izneo je ovaj skromni superstar, koji nas je iznenadio neobičnim manirom – gestikulacijom samo levom rukom.
U vašoj knjizi za odrasle „Čovek koji nije želeo da voli“ glavni junaci, Sofija i Tankredo, na kraju nisu zajedno. Zašto?
Sofija je volela Tankredija veoma ali je shvatila da ju je on osvojio isplaniranim mehanizmom. Onda je odlučila da bude sama, da bi povratila ljubav u sebe. Mislim da ću napisati knjigu gde će se Tankredi vratiti da je traži. Dopadaju mi se kao par jer oboje mogu da se promene. Ali bilo je potrebno da provedu neko vreme razdvojeni.

Ne verujem u slučajnost

Koliko je u ljubavi bitno da slučaj odigra svoje? Da li taj slučaj kreira Bog?
Ne verujem u slučajnost. Pre verujem u posebnost dveju osoba koje treba da se susretnu i magičnost u trenutku njihovog susreta. To je veliko iznenađenje za njih dvoje i ja ne verujem ni u kakvog Boga u tom smislu. Na njih utiče njihova prošlost i sve njene sitne nijanse.
Postoji li ljubav na prvi pogled?
Postoji ali to nije jedini način na koji nastaje ljubav. Neke ljubavi se postepeno razvijaju. Može prijateljstvo da postane ljubav kada se neka osoba upozna na drugi način. To može da bude iznenađenje, šta sve nismo znali o toj osobi… 

Recept za pisanje

Postoji li recept za pisanje?
Postoji toliko različitih pisaca i nema jednog recepta. Kod mene, recimo, postoji potreba za pisanjem. To je potreba da se odvojim od svega i od svih, da se potpuno izgubim u pisanju nečega o čemu sam dugo premišljao.
Hvatate li beleške za svoje knjige?
Imam fajl u kompjuteru gde dodajem moja razmišljanja. Recimo, dobijem ideju za neki deo knjige i to napišem. Stalno punim taj fajl i ne moram da se plašim da ću ga izgubiti. Kad počnem da pišem, ja izvučem tridesetak teza za knjigu i to odštampam. Roman pišem rukom. 

Pisac i režiser

Vi se bavite i režijom. Da li na isti način postižete napetost u knjizi i u filmu?
Tehnika je vrlo različita. Kod pisanja, recimo, moraš da paziš da ne zatežeš previše kanap nego da držiš pažnju čitaoca. On mora da se zabavlja sa jedne strane a sa druge ne sme da izgubi nit, niti da dođe u situaciju da mora da se zaustavi i vrati unazad zato što je zaboravio o čemu se radi. Lepota je u jednostavnosti a jednostavnost je najteže postići. Kod knjige je sve prepušteno čitaocu. On može da odluči da li će da je zatvori, da preskoči neke stranice ili da mu možda nešto drugo privuče pažnju. Kod filma gledaoca prikuješ za stolicu i onda mu pričaš priču ali na drugoj strani imaš na raspolaganju samo sat i po. To su sasvim različiti mediji.
Kada se osećate sigurnije, dok pišete ili režirate?
Ja volim da pišem zato što je pisanje takođe neka vrsta režije. Praktično stvaram svoj film kroz opise, muziku, glumce i njihovo vrlo precizno kretanje. Pisac je potpuni gospodar svega što se dešava, može da navede čitaoca da se smeje i da ga nešto potrese, da prati određeni ritam i krhkost onoga što se dešava. Kad pišem sve mi je lakše i tu se osećam dobro, možda zato što bi u filmu još uvek trebalo da se poboljšam. Pravljenje filma je kompleksnije od pisanja. 

Društvo iz mladosti

Kojom rukom pišete?
Desnom.
Gestikulirate levom?
Da. Jednom pišem a drugom gestikuliram.
Oprostite, šta to imate istetovirano na zglobu desne ruke?
To je galeb. Istetovirao sam ga sa svojim društvom kad sam imao 17 godina. Svi imamo tog galeba koji označava slobodu.
Gde su vaši prijatelji iz mladosti danas?
Jedan od njih je u Africi a svi drugi su u Rimu i često se viđamo. Imamo našu čet-grupu.
Da li svi oni znaju ko je glavna junakinja u knjizi „Tri metra iznad neba“?
Da, upoznali su je.
Da li nastavak knjige prati stvarne živote konkretnih ličnosti?
Poslednja knjiga je drugačiji momenat u životima tih likova. Inače, sve te knjige predstavljaju neke delove mog života. U pisanju sam se držao onoga što je izrekao Hemingvej: „Piši o onome što poznaješ“. Postoje zaista ta mesta na kojima se radnja dešava ali onda se tu upliće roman i priča postaje drugačija. 

Erotske scene

Da li se erotika razvija s godinama, postoji li erotska zrelost?
Recimo, u knjizi „Čovek koji nije želeo da voli“ postoje dosta jake erotske scene, kao ona na bazenu. Dobio sam potpuno različite komentare od dve žene, obe su imale oko 30 godina. Jedna je rekla da joj je ta scena suviše smela, da ima suviše seksa a druga, koja je pročitala te potpuno iste reči, rekla je da je to puno strasti, da se te osobe vole. Sve zavisi od toga kako se erotika čita. Postoji, naravno, drugačija erotika u mladom i zrelom dobu. U knjizi „Želim te“ postoji jedna jaka erotska scena sa lubenicom, koja opet ima čari mladalačkog doba.
Imate li najbolju prijateljicu?
Imam više prijateljica, nemam jednu najbolju. To su prijateljstva koja su se razvijala tokom vremena. Neke od tih mojih prijateljica su se udale za moje prijatelje. Smatram da je danas dosta teško da opstane prijateljstvo između muškarca i žene, koje je počelo od srednje škole, recimo.
Vi ste gradonačelnik mesta Rozelo u okrugu Kjeti, gde živite. Da li je Italija jedina zemlja u kojoj je moguće da gradonačelnik piše ljubavne romane?
Taj gradonačelnik je već pisao pre nego što je dobio to zvanje. Ja sam to uradio da učinim jednom malom mestu, da im pomognem da postanu vidljiviji u jednom teškom periodu za Italiju. Nakon svih ovih godina u kojima sam bio gradonačelnik ja sam zaista venčao jedan par, potpisao sam dokumenta o rođenju jednog deteta i to svakako može biti inspiracija za neki novi roman. 

Pomama za Moćom
Bogatu umetničku karijeru Italijan Federiko Moća (53) počeo je kao „šegrt“ kod svog oca, poznatog scenariste i režisera. Godine 1992. iznenada se odmetnuo u književnost, ali ga je na početku pratila loša sreća. Roman „Tri metra iznad neba“ tada nije hteo da objavi nijedan izdavač, da bi 2004. to postao prvorazredni hit. Samo u Italiji i Španiji prodat je u skoro dva miliona primeraka, a veliku naklonost čitalaca stekao je i u Japanu i Brazilu. Prema romanu nastao je film, koji je takođe postao hit. Među bestselerima su se našli i nastavci te knjige („Želim te“; „Izvini, ali ti si moja ljubav“; „Taj trenutak sreće“; „Ti si ta“; „Tri puta ti“), od kojih su neki takođe izuzetno uspešno ekranizovani.
Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.