Dušek sa memorijskom penom

Moja prijateljica je za rođendan dobila dušek sa memorijskom penom. Od muža. Ili, kako bi ona rekla, umesto muža. Čovek se, inače, preselio u momačku gajbu, u komšiluku, u kuću svoje bake, i sada navraća povremeno kao gost. Da nešto pojede i obiđe decu. Tamo u komšiluku mu je udobnije i mirnije. Deca u pubertetu su nesnosna. A i smeta mu dim cigareta.
„Nemaš pojma kako je ovaj dušek moćna stvar!“, priča mi prijateljica uz kuvano vino u „Drami“, sa žarom u očima koji odavno nisam videla kod nje. „Uveče jedva čekam da se bacim na njega! Ne sećam se da sam ikada toliko čekala da se bacim na svog muža. Ne nudi urnebesni seks, ali nudi okrepljujući san!“

Kao na oblaku

Cveta je dobila dostojnu zamenu za svog muža-azilanta. Dušek sa odličnim pamćenjem i beskrajnom nežnošću. Nešto umesto nekog. Nešto što pamti obrise njenog tela. Nešto što je noću ušuškava i dočekuje sa toplinom. Nešto što joj šapuće, dok je uspavljuje, da je još uvek lepa i poželjna. Nešto što je uverava da je bezbedno potonuti u san. Do kraja.
„Kao na oblaku!“, rekla je na kraju, ispijajući poslednji gutljaj kuvanog vina, i ostavljajući rumenu krišku narandže na dnu. Sa talogom od karanfilića i cimeta.

Utešna nagrada

Dušek od memorijske pene me je naterao da se zamislim kakve sve zamene dobijamo za odbegle ili nedostajuće partnere. Kakve sve poklone „umesto“. I šta će nam sve muškarci u zakasnelom pubertetu ponuditi kao utehu ili nadoknadu za svoje bekstvo iz našeg života?
Jedna druga prijateljica je istim povodom dobila štene irskog setera. Takođe zadovoljna. „Irac je idealan“ , poverila mi se jednom prilikom, dok smo, sasvim slučajno, stajale u redu za kasu u „Superveru“. „Tih, umiljat, privržen. Sklupča mi se do nogu i tako spava do jutra. Ne hrče. Ne otima jorgan. I linja se mnogo manje nego moj muž. On, eno, spava na kanabetu u dnevnoj sobi. Kao u kupeu ekonomske klase. Neka ga…“

Jelena Gavrilović, pisac i Bahov praktičar

Maserske usluge

Najbolje je, ipak, prošla Tanja. Produženi vikend u odmaralištu „Babe“. Sa spa-centrom. „Fer je,“ rekao je muž, dajući joj virman, „s obzirom na to da i ovog vikenda moram na put… (opsovao je, reda radi)“. Tanja se na putu do „Baba“, onako visoka i krakata – ukočila. U „Babe“ je stigla kao invalid i smesta zatražila maserske usluge. Maser se dobro razumeo u svoj posao. Otkočio je Tanju. Malo previše. Toliko da je produžila već produženi vikend. Fer je…
Eto. I one srećne i zahvalne. Kobajagi. Gubitak intimnosti je nenadoknadiva šteta. Ali postoje barem pristojne utešne nagrade. Dušeci sa pamćenjem i seteri koji ne hrču noću. I maseri, naravno.
A meni se nametnulo još jedno, pomalo zlobničasto, pitanje: Ko su, u stvari, princeze na zrnu graška u ovoj priči? Žene uronjene u memorijsku penu ili muškarci koji se iskradaju iz kreveta kada nešto počne da žulja?

Kada nas preplavi očaj...
 Bahova cvetna esencija – Sweet Chestnut (pitomi kesten) poznata je kao „energetska tešiteljka“. Esencija dobijena iz cveta pitomog kestena delotvorna je kod stanja duboke tuge, potištenosti i očaja, kada nam se čini da nema dalje i da smo došli do tačke pucanja. Pitomi kesten nam pomaže da se izborimo sa osećajem nenadoknadivog gubitka. Na blag, ali efikasan način, ova esencija podiže naše vibracije vere i poverenja u život, i otvara nam novi prozor nade i pozitivnog očekivanja. Ona je poput nežne ruke koja se pruža da nas zagrli u trenutku kada nam je to preko potrebno. Kao i ostale esencije iz palete Bahovih kapi, i pitomi kesten deluje na suptilnom, energetskom nivou, otklanjajući emocionalnu blokadu pozitivnim, preplavljujućim vibracijama.
 Za više informacija: Divinum Ros – savetovalište za Bahov metod harmonizacije cvetnim esencijama (Fb stranica – divinumros)
Jelena Gavrilović
Jelena Gavrilović

Jelena Gavrilović je pisac, pesnik, prevodilac i Bahov praktičar-terapeut. Nedavno je objavila roman „Žene pod mojim krovom“, u izdanju „Metafizike“, koji je izazvao priličnu pažnju i podstakao brojne čitateljke da se zapitaju: Koliko žena živi u jednoj ženi? Mogu li sve one da se pomire i skrase ’pod istim krovom’ – u istoj ženi? Jelena je studirala teologiju i završila školu za Bahove praktičare – terapeute u Psihološkom savetovalištu „Jazz“, pod mentorstvom klin. psihologa Milene Kostić. Živi i radi u Beogradu.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.