Dubravka Drakić: „Borim se sa neopravdanim strahovima, crpe ogromnu energiju“

Dubravka Vukotić Drakić je najpoznatija crnogorska glumica i direktorka Gradskog pozorišta u Podgorici. U filmu „Grudi“, koji je režirala prva crnogorska rediteljka, Marija Perović, Dubravka glumi Jelenu, jednu od tri glavne ženske role.

U špici filma „Grudi“ jedan stih kaže: „Samo ljubav zna da ti uzme strah…“ Koji je vaš najveći strah i da li vas on prati i tokom glume?

Najveći strah u glumi je od nepoznatog, novog, neočekivanog…A tako je i u životu, taman kad pomislite da ste nešto savladali, prihvatili, samljeli sa samim sobom, nestvarno brzo sačeka vas izazov, kao dokaz da smo prolazni i slabi. Trudim se da im se opirem, borim se, posebno sa neopravdanim strahovima, crpe ogromnu energiju.

Film će se od 6. februara prikazivati u bioskopima širom Srbije

Zamršen proces

Koja je vaša prva asocijacija na film „Grudi“, po čemu pamtite snimanje?

Prvoj asocijaciji ima nekoliko godina…ali pamtim da sam sve vrijeme znala da to mora da se snimi, da je nužno, potrebito, ljekovito. Ekipa je prećutno dijelila taj utisak, sve je bilo prožeto razumijevanjem priče i zavjereničkom idejom da se snimanje uradi po planu. Marijina porodica i prijatelji iz Nikšića su se potrudili da nam oktobar u Nikšiću bude pun topline.

Vi ste bili i producent „Grudi“. Kome ste padali na grudi kada bi vas neko odbio za učešće u projektu?
Hahaha, nisam „padala“ zbog odbijanja, ali jesam zbog neizvjesnosti koje nosi proces postprodukcije, a kao debitantkinja u tom zamršenom procesu nisam očekivala toliko visokih prepona koje je trebalo preskočiti. I dalje sam zahvalna na podršci i razumijevanju najbližih, suprug Savo, ćerka Ines i sin Filip nježno su me bodrili.

Naporna pomirljivost

Vašem filmskom suprugu, Peđi Bjelcu, u jednoj sceni kažete: „Ti si naporan koliko si pomirljiv“. Koga ste imali u glavi dok ste pripremali tu scenu?
Scene sa Peđom sam spremala vrlo temeljno i neuobičajeno. On je prije snimanja boravio u Pragu, pa smo uglavnom putem skypa vježbali sve scene. Naše probe su trajale i trajale, jedva smo čekali da zaigramo i oživimo to o čemu smo nadugačko raspredali uz česte prekide internet konekcija. Oboje smo naporni koliko smo pomirljivi.

Koliko glavna junakinja, Jelena, kojoj ste udahnuli život u filmi „Grudi“, podseća na vas? Nosite li buntovnicu u sebi?
Ne bih rekla da sam buntovnica, ponekad žalim zbog toga. Ali, razumijem zašto Jelena želi da ode iz provincije, zašto nije zadovoljna na poslu, do srži razumijem potrebu da se izbori za svoj životni put.

Premijera filma „Grudi“ održaće se 5. februara u Kombank
dvorani (bivšem Domu sindikata) u 20 časova. Film će se od 6. februara
prikazivati u bioskopima širom Srbije. 

Gole grudi

Primećujete li žene koje su se podvrgle estetskoj operaciji grudi? Kakav je vaš stav o tome?
Teško je ne primijetiti kad su razlozi isključivo estetske prirode, mada se o ukusima ne raspravlja. U pripremi snimanja upoznala sam divnu ženu koja je smanjila grudi, jer su joj smetale, opterećivale kičmu i jednostavno je odlučila da sebi olakša život. Mnogo mi je značio razgovor sa njom. Anin citat iz filma „Svaka žena ima pravo da radi sa sobom što hoće“ je lajtmotiv koji obavezuje.

„Ja sam se za tebe udao zato što si ti ekološka država“, kaže Jeleni u filmu „Grudi“ (igra je Dubravka Drakić) njen filmski suprug (Peđa Bjelac)

Da li bi vam bilo zahtevno da obnažite grudi pred kamerom?
Da. Vrlo sam zahtjevna spram sebe, ali i drugih. To bi moralo biti opravdano iz mnogo razloga.

Da li ste čestitali Vojinu Ćetkoviću i Mariji Škaričić kako su odigrali škakljive scene?
Divno su ih odigrali. Toplo, ljudski, tjeskobno duhovito. Imala sam sreću da igram sa sjajnim kolegama.

O filmu „Grudi“
Radnja filma smeštena je u Nikšić, gde se glavne junakinje sreću na proslavi dvadesetogodišnjice mature. Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, dok je dramski razlog - kancer dojke, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva.
Uloge tumače: Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Aleksandar Đurica...  

Mirna voda

Šta je to što razlikuje Mariju Perović od drugih režisera? Da li je lakše glumiti u „ženskom filmu“?
Zahtjevno lagana Mare. Ovo nam je treći igrani film. Prvi je bio „Opet pakujemo majmune“, zatim „Gledaj me“, a sad i „Grudi“, njena ženska ruka je puna muške hrabrosti i odlučnosti. Ona uvijek zna što neće, a to je veliko.

Da li ste gledali seriju „Grudi“ na TV CG? Da li je bilo scena, koje su vas nasmejale ili rasplakale?
Laka sam na suze i smijeh, a zapravo na iskrenost i plemenitost.

Dubravku Drakić, najpoznatiju crnogorsku glumicu, uskoro ćemo gledati u filmu “Grudi”

Koja su tri najbolja savremena crnogorska filma, po vama?
Nisam ih sve odgledala… volim „Granice kiše“ (Nikola Mijović, Vlastimir Sudar), „Igla ispod praga“ (Ivan Marinović), „Iskra“ (Gojko Berkuljan)… Iskreno, tek očekujem procvat crnogorskog filma. Zahvaljujući osnivanju FCCG  i povezivanju sa regionalnim kinematografijama, vjerujem u novo doba i povoljnije uslove za filmsku produkciju u Crnoj Gori.

Otkrijte nam koje je vaše „skriveno mesto“, gde se najradije odmarate u Crnoj Gori?
Skadarsko jezero, Bukumirsko jezero, Crno jezero, Slano jezero, jezero, voda… mirna voda.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. izašao je Ona Magazin broj 1. Bio je to prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ Posle osam godina neprekidnog izlaženja, Ona Magazin je prešao na dvomesečno izdanje. Ona Magazin je primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena