Dr Lucija Švabikova, ginekolog i akušer u „Prague Fertility Centru“: Od vrtića sam želela da budem lekar

Dr Lucija Švabikova: „Najlepši trenutak u “Prague Fertility Centru” je onaj kad lekar primi mejl u kome mu pacijentkinja izražava zahvalnost i šalje sliku sa bebom“

Dr Lucija Švabikova je ginekolog i akušer u „Prague Fertility Centru“, klinici koja je donela sreću mnogim parovima iz Srbije i regiona da ispune svoj dugogodišnji san i postanu roditelji. Dr Švabikova je diplomirala na Karlovom univerzitetu u Pragu a specijalizirala u bolnici „Apolinar“, jednoj od najpoznatijih ginekoloških bolnica u Češkoj. Njena specijalnost su oplodnja i IVF, te dijagnostička i operativna histeroskopija (ispitivanje materice). Autor je više stručnih medicinskih studija na temu histeroskopije. Predavač je na Medicinskom fakultetu na Karlovom univerzitetu u Pragu. Udata je i ima dva sina. Njen suprug je takođe doktor, uroginekolog.

Dr Lucija Švabikova važi za veoma savesnog lekara, posvećenog poslu. Zatekli smo je kako obrađuje podatke jedne donatorke, njenu porodičnu i ličnu anamnezu…

Da li smatrate da je vaš posao najozbiljniji na svetu?

Dr Lucija Švabikova: Ovu granu medicine volim zato što je puna pozitivnih stvari. Kada se desi uspeh, onda je taj uspeh divan. Proširuje se porodica. Ne bih rekla da je to najozbiljnija grana, već najpozitivnija. Najlepši trenutak je kad lekar primi mejl u kome mu pacijentkinja izražava zahvalnost i šalje sliku sa bebom. Ta radost se ne može opisati rečima. To je najviše što lekar može da doživi – da vidi da njegov posao ima smisla.

Reči pacijenata „Prague Fertility Centra“

Iako su želele da ostanu anonimne, pacijentkinje koje smo sreli u „Prague Fertility Centru“ uglavnom su bile spremne da ispričaju svoju priču. 

„U Nemačkoj smo izgubili šest godina“, priča naša žena koja ima 37 godina i koja živi u Nemačkoj. „Lekari su rekli: Nema nade. Vi ste bezuspešan slučaj. Jedan lekar iz Minhena, poreklom iz Turske, preporučio mi je kliniku PFC u Pragu. Hvala mu do neba. Danas imam dve devojčice, od dve i četiri godine Došla sam po treću bebu.“

„Od naših niko ne zna zbog čega smo došli u Prag“, priča 40-godišnja Beograđanka koja se dugo bori da postane majka.„Nikom nismo rekli pravi razlog. Mnogo nas opterećuje naša sredina. U mom kolektivu se priča: Šta vredi što je lepa i srećno udata kad nema dece? Zašto su oni koji imaju decu tako surovi prema onima koji ih nemaju?“

Pacijenti “Prague Fertility Centra” za asistentkinju Slađanu Ercegovčević kažu da svoj posao radi s dušom. Rođena je u selu Klenju kod Šapca i u porodici je naučila da je najveća sreća – pomoći drugome

Starosna granica

Koliko godina ste u asistovanoj oplodnji?

Dr Lucija Švabikova: Od 2001. radim kao ginekolog a poslednjih 11 godina sam u IVF.

Da li ste primetili da je neka indikacija učestala u poslednje vreme?

Dr Lucija Švabikova: Glavni problem su godine žene. Trudnoća se planira sve kasnije, počinje tek oko 35. godine. Starosna granica prvorotki u poslednjih deset godina – vidno se pomera. Sve ostalo je, manje-više, isto. Problem nije u bolesti, već u godinama.

Pre vašeg dolaska u „Prague Fertility Centar“ radili ste u drugim IVF klinikama u Pragu?

Dr Lucija Švabikova: Pre toga sam radila u tri različita centra ali nisam nigde bila sasvim zadovoljna. U PFC sam prešla zajedno sa dr Jaroslavom (Jardom) Huvertom. Ovde sam jako zadovoljna.

U čemu je razlika između drugih centara i PFC?

Dr Lucija Švabikova: Ovde imamo više vremena za pacijente. Razlika je upravo u načinu lečenju. U PFC je glavni cilj izlečiti pacijenta a ne na njemu zaraditi. Klinika je moderna i ide u korak sa novim trendovima.

Dr Lucija Švabikova je izlagala na Stručnom seminaru u organizaciji Prague Fertility Centra, održanom 07. decembra u hotelu „Park Holiday“ u Pragu

Dobar savet

Koju biste poruku uputili mladim doktorima koji kreću vašim stopama?

Dr Lucija Švabikova: Da nauče da saslušaju, da posmatraju šta rade drugi, da dođu do novih informacija, da prihvate šta im se sviđa, a ne da odmah misle da sve znaju i rade najbolje. Dakle, ići svojim putem ali biti otvoren za sva nova saznanja. Dobro je imati što više izvora informacija i uzora.

Imate li savet za pacijentkinje?

Dr Lucija Švabikova: Strpljenje i pozitivan pristup. Sve je to jako teško, stresno i skupo. Dugo traje, ali ako neko gleda pozitivno – to puno pomaže. Naš mozak je naš prijatelj i naš neprijatelj. Ako već žena ne može iz raznih razloga da ima dete ranije, dobro je da do 30. godine zamrzne jajne ćelije.

Da li ste imali slučaj da je neka žena zatrudnela, uzevši svoju zamrznutu jajnu ćeliju iz banke ćelija?

Dr Lucija Švabikova: Ja lično nemam takvo iskustvo ali znam da drugi doktori u PFC imaju. Pacijentkinja koja je pre pet godina zamrzla jajnu ćeliju, sada je zatrudnela putem IVF oplodnje.

Iz knjige utisaka u „Prague Fertility Centru“
Sa zadovoljstvom i od srca pohvaljujem rad svih na klinici, transparentnost i trud, individualni pristup. Pohvale za stručnost dr Sonje Lazarovske i njenu posvećenost i srdačnost prema pacijentima, što pruža osećaj sigurnosti. Draga asistentkinja Slađana Ercegovčević je najbolja osoba na klinici (uz dužno poštovanje prema ostalima). Puno uspeha i puno beba želimo. A & I

Klinika divna, osoblje prijatno, doktorka stručna, ljubazna i profesionalna. Najveće simpatije prema asistentkinji Slađi Ercegovčević. Divna, srdačna i sestrinski nastrojena prema pacijentima. Brine o njima i na klinici i van nje. Već dve godine održava kontakt sa mnom i redovno pita za moje zdravlje.
Iznad je posla kojim se bavi. Svaka čast. Ocena 10+ V & M

Sve pohvale za divno osoblje klinike! U nadi da se sledeći put vidimo za dve godine. Dragana J.

Imamo potrebu da vam se zahvalimo na visokoj profesionalnosti, stručnosti i ljubaznosti zaposlenih. Posebno se zahvaljujemo dr Sonji Lazarovskoj za svesrdačno i ljudsko ponašanje. O stručnosti suvišno je i komentarisati. Takođe smo primjetili i zapazili, a što moramo konstatovati, ophođenje i rad asistentkinje Slađane Ercegovčević, koja je nesebično, profesionalno i odgovorno, kako prema nama, tako i prema ostalim pacijentima, zadivila oko naše pažnje. 
Zahvalnost dugujemo i koordinatorki Kseniji Medvedev koja nam je nesebično i detaljno predočila mejlom sve ono što je bilo potrebno za čitav ovaj proces! Kako prije našeg dolaska, tako i za vrijeme boravka ovdje.
Od srca vama, kao i vašim porodicama, želimo dobro zdravlje i napredak a vašoj klinici puno uspeha u daljem radu i postojanju. Da večno traje i da se svakodnevno rađaju novi i zdravi životi. 
Volimo vas. N & M

Hvala našoj dragoj koordinatorki Kseniji Medvedev, koja uvijek ima strpljenje za sva naša pitanja, koja je uvijek spremna za pomoć. Također pohvala dr Lucie Švabikova, draga i pristupačna. M & D

Dr Sonja Lazarovska, ginekolog, akušer, specijalista reproduktivne medicine i nosilac medicinske licence za “Prague Fertility Centar”. Naše gore list, dr Lazarovska kaže: „Iz bivših jugoslovenskih republika dolazi nam 52 posto pacijenata, najviše iz Srbije. Ne prođe dan da mi neko od pacijenata ne pošalje sliku svoje bebe ili već školarca. To su za mene najprijatniji trenuci, koji mi daju snagu i volju za sve životne borbe“

Individualni pristup

Da li biste ponovo izabrali vaš posao?

Dr Lucija Švabikova: Kad vratim film i setim se koliko je bila teška škola, koliko noći nisam spavala kad sam bila mlad doktor, razmislila bih da li bih želela sve ponovo da prođem. Još od vrtića želela sam da budem doktor, tako da bih ipak ponovila put…

Kako birate IVF postupak koji ćete primeniti kod pacijentkinje?

Dr Lucija Švabikova: Uvek se izabere nešto što bi kod konkretne pacijentkinje moglo da pomogne. Za svaku pacijentkinju se mora posebno pripremiti postupak. I tu je glavna specifičnost PFC – individualni pristup svakoj pacijentkinji.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.