Digitalni „Maratonci“ trče novi krug

Premijerno prikazan i četvrti srpski klasik u najsavremenijem ruhu zahvaljujući projektu Vip Kinoteka

Kultni film „Maratonci trče počasni krug“ doživeo je svoju digitalnu premijeru 20. aprila, u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Remek delo Slobodana Šijana nastalo pre 36 godina dobilo je nov život kao rezultat projekta „Vip Kinoteka“, sa ciljem da epski srpski filmovi budu sačuvani u najboljem kvalitetu koji je omogućila digitalizacija.

Bogdan Diklić, Bojan Perić i Ivan Jevtović
Melita Bihali

Premijeru su uveličale brojne zvanice, a najviše pažnje privukli su članovi glumačke ekipe: Seka Sablić, Bogdan Diklić i Melita Bihali, kao i Šijan i scenarista Dušan Kovačević. Uz osmehe i nostalgiju, sa gostima su se prisećali poznatih replika i fenomena neuništive porodice Topalović, a pred samu projekciju emotivno odali počast kolegama i velikanima srpskog glumišta koji su obeležili „Maratonce“. Vanvremenski film, koji je proslavio Batu Stojkovića, Pavla Vuisića, Zorana Radmilovića, Miju Aleksića i Boru Todorovića, sačuvan je za sva vremena. Među gostima na premijeri bili su i Goran Jevtić, Tamara Krcunović, Ivan Jevtović, Bojan Perić, Luna Lu, koji su nakon projekcije uživali u nastupu benda „Artan Lili“.

Slika levo: Seka Sabljić i Dejan Turk, slika desno: Luna Lu, Sandra Perović, Goran Jevtić

Popularni „Maratonci“, verovatno najpoznatije ostvarenje srpske kinematografije uz koje su odrastale generacije, stigli su na red za digitalizaciju nakon filmova „Ko to tamo peva“, Slobodana Šijana, „Kad budem mrtav i beo“, Živojina Žike Pavlovića i „Specijalno vaspitanje“, Gorana Markovića. Projekat „Vip Kinoteka“ rezultat je saradnje kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, i u narednom periodu će iznedriti još šest klasika domaće kinematografije, koja će biti dostupna publici u Srbiji i inostranstvu.

Slika levo: Slobodan Šijan, Jugoslav Pantelić, Dušan Kovačević i Dejan Turk, slika desno: Premijera digitalizovane verzije filma “Maratonci trče počasan krug”
Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. izašao je Ona Magazin broj 1. Bio je to prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ Posle osam godina neprekidnog izlaženja, Ona Magazin je prešao na dvomesečno izdanje. Ona Magazin je primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena