Biser tradicionalne kuhinje: Kako se prave domaće kore za pitu

Razvijanje kora za pitu savijaču je prava umetnost. Ko zna to da radi, taj je pravi kulinarski majstor!

Domaće kore od „vučenog testa“ kriju u sebi orijentalnu čaroliju. U Srbiju ih je doneo čuveni pekar Mehmed Oglu iz Istanbula 1498. godine. Bilo je to u Nišu. Tamošnji esnaf je ostao u čudu kako Oglu podiže i vrti „živo testo“, koje se od male jufke razvlači preko celog kuhinjskog stola kao čaršav, kao Aladinov leteći ćilim…

1) U domaću koru za pitu idu brašno, so, ulje i hladna voda; 2) Domaćice okrajaju koru za pitu savijaču, koju su prethodno razvukle preko čitavog stola kao čaršav; 3) Nadev za sirnicu pravi se od domaćeg sira i jaja. Za jezičke sladokusce valja reći da se pita sa sirom zove sirnica, sa zeljem – zeljanica i krompirom – krompiruša. U Bosni se pita sa mesom zove – burek!

Do dana današnjeg ove kore za pitu, koje zovemo „domaćim“ ukoliko se prave kod kuće, ne može svako da napravi. One traže posebnu veštinu. Traže domaćicu koja je u ljubavi sa testom, u čijim rukama „malo brašna, vode i ulja“ raste, drhti i leprša kao marama na vetru. Kada se kora istanji kao flis papir, nadene se mesom, sirom, krompirom, spanaćem, pečurkama, višnjama ilu jabukama. Potom se pita smota u savijaču, ispeče u smederevcu i u slast pojede.

Jezičke igre

Za jezičke sladokusce valja reći da se pita sa sirom zove sirnica, sa spanaćem ili zeljem – zeljanica a sa krompirom – krompiruša. Pitu sa mesom u Bosni zovu burek! Dakle, kada vam u „zemlji sevdaha“ ponude bosanski ili umotani burek, računajte da će u njemu uvek biti meso. U Srbiji i Makedoniji postoji prazan burek, burek s mesom i burek s sirom, pa prilikom kupovine mora da se naglasi nadev.

1) Višnje bez koštica, šećer i ulje nadev su za pitu od višanja; 2)Kora se najbolje uvija pomoću čaršava; 3) Pita savijača sa nadevom od višanja, spušta se u podmazan pleh i premazuje uljem da se sija kao dukat
Ivana Popović
Ivana Popović

Ivana Popović je dugogodišnji dizajner Ona Magazina i Chernogoria Zhurnala i autor njihovog totalnog redizajna. Ona brine i o marketingu oba izdanja od njihovog osnivanja do danas, pri čemu Ona Magazin izlazi punih devet a Chernogoria Zhurnal punih 12 godina. I na kraju, Ivana je pasionirani zaljubljenik u kulinarstvo, urednik rubrike „Ivanina kuhinja“ i maštar u sasvim drugom smeru od izdavaštva.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena