Aleksandra Kovač, uoči izlaska albuma „Kuća slomljenog srca“: Inspiriše me tuga

Malo je pevača i muzičara na domaćoj sceni, koji su kao Aleksandra Kovač poklonili dušu muzici. Muzički stručnjaci je nazivaju prvom damom srpske r’n’b i soul scene, dok publika istančanog ukusa uživa u njenim prepoznatljivim melodijama i stihovima koji su oda ljubavi i životu. U iščekivanju njenog novog albuma, razgovaramo sa Aleksandrom o planovima, kreativnosti i slobodi, ali i statusu pop muzike u Srbiji.

Umesto dominantnog fanka i soula, u vašim novima pesmama ima više elektronike i latino-rege ritmova. Koliko je otvorenost prema inovaciji važna za umetnika?
Za svakog umetnika su najbitnije dve stvari. Na prvom mestu je sloboda, u svakom smislu te reči. Sloboda u izrazu, kreiranju, ideji, kao i izboru sredstava kojima prenosi svoju zamisao. Druga važna stvar je progres. Napredak, stalno učenje i usavršavanje, ali i eksperimentisanje su neophodni. Nikada se nisam ograničavala stilovima. Trudim se da stalno otkrivam nova muzička sredstva, jer mi to pruža slobodu da stvaram muziku kakvu želim.

Mito bekrijo

U skladu sa tim, pokrenuli ste i projekat MAKI, u okviru koga ste do sada predstavili dve nove, autorske pesme: „Deo po deo“ i „Veruj”. U kom pravcu će se ta priča dalje razvijati?
Pesme koje izlaze pod etiketom MAKI, komponujem kada osetim potrebu da publici ponudim pop muziku koja odgovara trenutnim svetskim trendovima. U isto vreme, to je muzika koja je po mom ukusu i koju stvaram bez ograničenja i pravila. „Deo po deo“ i „Veruj“ su kompozicije različitih podstilova pop muzike. Jedna je regeton, a druga fank i soul. U budućnosti nameravam da idem još dalje u istraživanju tih podstilova.

Prijatno ste iznenadili javnost svojim serijalom „Aleksandra peva narodnu muziku“. Ipak, kako ste došli na tu ideju i koliko zapravo osećate „srpski soul“?
Izuzetno mi je prijalo da istražim našu narodnu i kafansku muziku, iz vremena stare Jugoslavije. Te pesme ne smemo da zaboravimo, jer su važan dokument društva i vremena iz kog smo potekli. Pevati pesme kao što su „Mito bekrijo“ ili „Kad ja pođoh na Bembašu“, znači vladati ne samo svojim glasom, već i srcem i dušom. Svaka od njih istražuje dubine i ponore o kojima se ne peva lako. Na par pesama sam imala podršku svog kolege, muzičkog pedagoga i vrhunskog harmonikaša, Vladice Miladinovića. Sjajno smo se zabavljali sedeći u mojoj dnevnoj sobi i snimajući narodnu muziku.

Aleksandra Kovač: „Život me je naučio da se stvari koje želiš događaju onda kada se najmanje nadaš“

Filmska muzika

Potpisali ste i muziku za hit seriju „Ubice moga oca“. Da li je primenjena muzika fah u kome se dobro osećate?
Trenutno komponujem muziku za drugu sezonu ove uzbudljive TV serije, a spremam se i za film Gage Antonijevića „Zaspanka za vojnika“. Raditi muziku za film, TV serije, reklame i pozorište nešto je za šta sam se školovala i čime se bavim poslednjih 15 godina. Iznad svega, kreativni proces je izuzetno uzbudljiv i pruža mogućnost konektovanja sa publikom na jedan potpuno nov način. Pored praktičnog rada, držim i predavanja na fakultetima i simpozijumima širom regiona na temu filmske muzike.

Pokrenuli ste školu pevanja, kao i hor „Beogradski glas“, a od nedavno i „Ženski glas“. O čemu je reč?
„Ženski glas“ je hor koji okuplja žene različitih godišta, koje žele da rade na sebi i usavršavaju svoj glas. Više od svega, to su žene koje žele da se opuste i nauče kako da  glasom izraze različite emocije i da se oslobode stresa. Uživamo u svakoj probi, a stalno primamo i nove članice, koje se mogu prijaviti putem našeg sajta www.beogradskiglas.com

Iskrenost se ceni

Kao autor i producent, sarađujete sa brojnim pevačkim zvezdama iz regiona, ali i sa mladim talentima. Kako birate pevače sa kojima ćete sarađivati i šta vas u tom smislu inspiriše?
Inspirisana sam kada je ispred mene vrhunski pevač i dobar čovek. Ako su ova dva kriterijuma zadovoljena, saradnja je zagarantovana.

Pobornik ste stava da komercijala i kvalitet u muzici mogu, pa i moraju ići zajedno. Koliko je srpsko tržište „otvoreno“ prema toj ideji?
U svim muzičkim žanrovima postoji dobra i loša muzika. To je jedina podela koju prihvatam. Mejnstrim pop u Srbiji, na žalost, više ne postoji. To ne znači da opet neće zauzeti mesto koje mu pripada, ali to zahteva sistematsku podršku i podsticaj, ne samo profesionalaca, već i amatera, da budu kreativni i progresivni. Takođe je neophodno da se u potpunosti regulišu autorska i izvođačka prava, koja predstavljaju osnovni izvor zarade kreativaca u muzici.

Pesme za venčanja

Kada znate da će pesma koju ste napisali pronaći svoj put do publike i postati hit?
Jedino pesme koje se pišu iskreno mogu da pronađu svoj put do publike. U tom smislu, inspiriše me tuga i način na koji je ljudi doživljavaju i proživljavaju.

Snimili ste neke od najlepših ljubavnih pesama, a među njima ima i onih koje su postale nezaobilazni deo scenarija na venčanjima. Da li vam to imponuje?
Pre svega, to me čini srećnom. Muzika bi trebalo da oplemenjuje, uzdiže, raduje, ali i pomaže ljudima da prolaze kroz ovaj život lakše i bezbolnije. Ako je bar jedna moja pesma postala deo nečijeg života, onda je moja misija ispunjena.

Uskoro će se na tržištu pojaviti vaš novi studijski album. Kakvo iznenađenje spremate za svoju publiku?
Na albumu pod nazivom „Kuća slomljenog srca“ podariću publici pesme koje sam poslednjih 15 godina pisala za najveće zvezde regiona: Ninu Badrić, Željka Samardžića, Severinu, Gorana Karana i druge. Ovoga puta ću ih ja izvesti, u potpuno novim aranžmanima. Kreiram album koji će, nadam se, moći da slušaju sa uživanjem sve generacije.

Muzički sladokusci

Već izvesno vreme niste koncertno aktivni. Da li će se uskoro dogoditi dugo očekivana turneja po Srbiji?
Nadam se da hoće, jer pevati pred publikom kao što je moja, predstavlja vrhunsko zadovoljstvo. Radi se o ljudima, pravim muzičkim sladokuscima, koji dolaze da pažljivo slušaju i uživaju u svakom tonu koji otpevam. To je danas, zaista, retkost.

Vaša „RA Produkcija“ radi punim intenzitetom. Koje ambicije planirate da realizujete u bliskoj budućnosti?
Nakon objavljivanja i promocije novog albuma, na neko vreme ću se oprostiti od popularne muzike u Srbiji. Želim da se u potpunosti posvetim radu na filmskoj muzici. Nadam se saradnji sa vrhunskim domaćim i stranim režiserima i producentima.  

VERUJEM I VOLIM
Ako muziku stavimo na stranu, šta vas ispunjava i u čemu uživate? 
Aleksandra Kovač: Volim ljude i stalno sam u kontaktu sa komšijama, prijateljima, poznanicima, kolegama. Život me je naučio da se stvari koje želiš događaju onda kada se najmanje nadaš. Zato stalno sanjam, verujem i volim.

Vračar je vaš kraj. Da li imate svoja omiljena mesta za izlaske? 
A.K: Moja omiljena rekreacija je šetnja po vračarskim ulicama, sa mojim psom Malenom, kao i ispijanje kafe ili čaja sa prijateljima.

Koji je vaš životni moto? Čega se držite i od čega nikada ne odstupate?
A.K: Rad, rad i samo rad.

Fotografije: Maja Dedagić
Bratislav Mihailović
Bratislav Mihailović

Bratislav Mihailović - Art Manager, novinar i kreativac širokog spektra interesovanja. Saradnju sa štampanim izdanjem Ona Magazina, započeo intervjuom sa Džoanom Kolins. Napisao je biografsku knjigu o Madoni. Autor je bloga: artandpopbybm.blogspot.rs

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena