26. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici

Odabrani festivalski naslovi biće prikazani u selekciji „Palić u Beogradu“ u bioskopu Fontana

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

Jedan od filmova biće i „Mladi Ahmed“ proslavljenih belgijskih reditelja, braće Darden, koji je dobio nagradu za najbolju režiju na nedavno održanom Kanskom festivalu

Takmičarski program

Tradicionalne palićke selekcije koje imaju takmičarski karakter donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji Paralele i sudari.

Jedan od filmova van konkurencije u Glavnom takmičarskom programu biće i „Mladi Ahmed“ (Young Ahmed), proslavljenih belgijskih reditelja, braće Darden, koji je dobio i nagradu za najbolju režiju na nedavno održanom Kanskom festivalu. Na palićkoj Letnjoj pozornici publika će moći da vidi srpsku premijeru ove sjajne drame koja je naišla na izuzetne rekacije publike i kritike u Kanu, a koja govori o radikalizaciji belgijskog tinejdžera koja ga vodi u njegov lični džihad.

Novina u ovogodišnjem festivalskom programu su dve nove selekcije – Velikani evropske kinematografije, posvećena najnovijim filmovima majstora sedme umetnosti Starog kontinenta kao i selekcija Novi evropski dokumentarni film koja donosi najbolje dokumentarce, filmskoj formi koja izaziva sve veću pažnju publike i kritičara.

Best of Europe

Predfestivalski program otvara selekcija „Best of Europe 2018.“ koju čine filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. Pet evropskih klasika biće prikazano u selekciji „Klasici na Trgu“, u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici.

U čast dobitnika nagrade„Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji biće priređen Omaž program. FEF Palić ovu nagradu dodeljuje domaćem i inostranom laureatu od 2000. godine.

Selekcija „Novi mađarski film“ donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje dok je „Mladi duh Evrope“ selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama. Takođe, Omaž dobitniku nagrade „Underground spirit“ priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje Festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu. Selekcija koja traje već deceniju je i „Eco dox“, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine.

Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala „Žigmond Vilmoš“ u Segedinu, kao i selekcija „Short matters!“ koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije. Festival će obeležiti i specijalne projekcije dok će odabrani festivalski naslovi biti prikazani u selekciji „Palić u Beogradu“ u bioskopu Fontana.

FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja a za ovu godinu je odabrana Grčka. Najzanimljiviji autori i filmovi iz grčke produkcije biće prikazani u okviru programa „Kinematografija u fokusu“ u saradnji sa Filmskim centrom Grčke.

FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja a za ovu godinu je odabrana Grčka

Slavni gosti

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja, izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala.

Od 2003. Postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Izjava Nenada Dukića, selektora glavnog takmičarskog programa

Nenad Dukić, selektor glavnog takmičarskog programa

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.

Čime ste se ove godine rukovodili pri odabiru filmova za glavnu takmičarsku selekciju? Koje kriterijume uvek poštujete pri selektovanju novih filmskih ostvarenja?

Nenad Dukić: Osnovni kriterijum je uvek po prirodi stvari kriterijum kvaliteta filmova, i to, pre svega, sinematičkih vrednosti filma, a kako prepoznati te vrednosti, to je već nešto što zadire u pitanje stručnosti, odnosno profesionalne osposobljenosti. Pomoćni kriterijum se obično odnosi na tematsku raznovrsnost filmova. Najzad, vodim računa o tome da filmovi u što većoj meri dolaze iz različitih delova Evrope. Ako su prisutne te sve tri komponente, onda mogu da kažem da sam zadovoljan poslom koji sam obavio. Ove godine je to slučaj u dobroj meri.

Festival slavi 26 godina postojanja, prošle godine je proslavio četvrt veka. Da li je i dalje ostao veran svojoj prvobitnoj viziji, i o čemu razmišljate kada pomislite na narednih 25 festivalskih godina?

Nenad Dukić: Otkako je festival pre stanovitog broja godina promenio koncepciju i prerastao u festival evropskog filma, on je proteklih godina, kvalitetom i raznovrnošću programskih celina, ušao u grupu najznačajnijih festivala evropskog filma. Jedna od potvrda tog renomea  jeste i članstvo Palić festivala u mreži MIOB koja okuplja pet vodećih festivala evropskog filma. Po mom sudu, u godinama koje su pred nama, Palić bi trebalo samo da radi na programskom i organizacionom unapređenju te osnovne koncepcije. Najveći posao odnosi se na poboljšanje infrastrukture Palićkog jezera i na izgradnju pravog festivalskog centra. To bi u značajnoj meri podiglo rejting festivala.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. izašao je Ona Magazin broj 1. Bio je to prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ Posle osam godina neprekidnog izlaženja, Ona Magazin je prešao na dvomesečno izdanje. Ona Magazin je primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena