100 godina Privredne Komore Vojvodine – jubilej za poštovanje

Na fotografiji: Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije; Aleksandar Crnogorac, vlasnik „Termovent SC“ iz Temerina; Slobodan Radun, vlasnik brenda “Nektar” iz Bačke Palanke; Karolj Bata, suvlasnik transportne firme „Bata“ iz Trešnjevca; Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine; najuspešnija privrednica, Mirjana Rajkov, vlasnica „SIM“ iz Novog Sada; Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade; Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Predrag Đurović, vlasnik AD „Žitopromet“ iz Sente i dobitnik priznanja za najuspešnijeg privrednika

Privredna komora Vojvodine (PKV) danas je Svečanom akademijom u Kongresnom centru Novosadskog sajma obeležila 100 godina postojanja i rada. Predstavnici trgovaca i zanatlija su 1. februara 1919. godine u Svečanoj sali zdanja Matice srpske u Novom Sadu osnovali Trgovačko-zanatsku komoru u Novom Sadu iz koje se razvila današnja PKV.
Obraćajući se prisutnima, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da nam prvih 100 godina PKV pokazuje da u Vojvodini postoji preduzetnički duh.
„Kroz PKV prošli su i bili na njenom čelu veliki privrednici. Svima njima mi dugujemo zahvalnost što su održali Komoru u teškim vremenima i što su unapređivali njen rad. Komora nismo samo mi koji se u njoj okupljamo danas. Komora je poverenje koje joj ukazuju privrednici, a koje i danas traje“, rekao je Vučurević.
U znak zahvalnosti Privrednoj komori Srbije (PKS) i Pokrajinskoj vladi na podršci i saradnji, Vučurević je uručio zahvalnice predsedniku PKS Marku Čadežu i predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i dodao da je sprovođenjem reforme komorskog sistema, on postao efikasniji. „Mogu slobodno da kažem da je komorski sistem u Republici Srbiji jači i kvalitetniji nego ikada, a samim tim i PKV kao deo tog jedinstvenog sistema. Kao što su svi privrednici jači kad su okupljeni u PKV, tako je i Komora jača kada nastupa zajedno sa drugim institucijama“, rekao je Vučurević.
Na Svečanoj akademiji, prisutne je pozdravio i predsednik PKS Marko Čadež, koji je uručio zahvalnicu predsedniku PKV Bošku Vučureviću i istakao da svaka institucija koja traje sto godina, zaslužuje svaku pohvalu, a da je današnji dan, kako kaže, jedan presek u kojem se prisećamo zašto smo ovde – zbog privrednika.
„Ovo je veliki jubilej i veliki dan za privredu naše zemlje. Vojvodina je danas brend i inovativna teritorija, a PKS će vam uvek biti podrška i partner“, rekao je predsednik PKS Marko Čadež.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je na svečanosti da ovaj jubilej ne potvrđuje samo važnost i efikasnost PKV, već i značaj i trajnost modela komorskog okupljanja privrednih subjekata i zajedničkog traženja novih puteva za uspešno poslovanje i ekonomski razvoj u celini. Dodao je da je jedini put ka zajedničkom cilju, odnosno efikasnom i ubrzanom ekonomskom razvoju Vojvodine, međusobna podrška i partnerski odnos Pokrajinske vlade i PKV.
„To je, istovremeno, i deo politike koju u Vojvodini vodimo od 2016.godine, politike okupljanja oko projekata, oko ideja, oko modela funkcionisanja i, najzad, oko ciljeva čiji zajednički imenitelj jeste brži ekonomski razvoj“, naglasio je Igor Mirović.
U okviru Svečane akademije, predsednik PKV Boško Vučurević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović dodeli su privrednicima 56. Godišnju nagradu PKV „Kosta Mirosavljević“ za značajna privredna ostvarenja u 2018. godini. Nagrađena su tri privredna društva i dva pojedinca – za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti industrije je „Termovent SC“, Temerin, u oblasti usluga „Bata“, Trešnjevac, a u oblasti poljoprivrede „Nektar“, Bačka Palanka; za najuspešniju privrednicu izabrana je Mirjana Rajkov, „SIM“ iz Novog Sada, dok je za najuspešnijeg privrednika priznanje dodeljeno Predragu Đuroviću, vlasniku i predsedniku Odbora direktora AD „Žitopromet“ iz Sente, koji se u ime laureata zahvalio PKV.
„Želeo bih da istaknem da je sigurno ova nagrada podsticaj svima nama u našem budućem radu koji bi trebalo da bude, ako ne na boljem, onda bar na istom nivou, kao i do sada; i da se zahvalim svima onima koji su prepoznali naš rad i naše trajanje u tom radu u poslu kojim se bavimo“, rekao je Đurović.
Povodom jubileja, Godišnja nagrada za najuspešnije privrednike nosi ime Koste Mirosavljevića, dugogodišnjeg predsednika Komore (1919-1939) i najzaslužnijeg za njen razvoj i značajnu ulogu koju je Komora imala u međuratnom periodu.
Svečanoj akademiji prisustvovali su i mnogobrojni privrednici, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici pokrajinskih fondova, Matice srpske, Arhiva Vojvodine, konzulata, PKS, regionalnih komora, Vojske Srbije, kao i predstavnici medija.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.