10 NAJBOLJIH RESTORANA U PRAGU, NEKE OD NJIH DRŽE NAŠI LJUDI

Ako se pitate gde može dobro i lepo da se pojede, popije i posedi u zlatnom Pragu, odgovor vam stiže iz prve ruke. Cene su slične beogradskim, znači podnošljive. Jeftina češka kafana, stvar je prošlosti.

Piše: Branislava Mićić, glavni urednik Ona Magazina

„Café Savoy“ – sećanje na dobra, stara vremena

Savršeno mesto za doručak, savršena hrana i servis. Ambijent je kitnjast, visina zidova nezaboravna a šoljice, tanjirići i kašičice toliko lepi da čovek poželi da se teleportira u dobra, stara vremena… „Café Savoy“ potiče iz 1893. godine i klasičan je primer arhitekture „art nouveau“.

Može da vam se desi da u ovom renomiranom ugostiteljskom objektu ne nađete ni jedno slobodno mesto, ali zato vas napolju čeka nekoliko drvenih klupica oslonjenih na pročelje zgrade. Na klupici gost može da počine koliko mu volja i gotovo neprimetno dočeka svojih pet minuta za ulazak u legendarni „Café Savoy“.

Adresa: „Café Savoy“, Vítězná 124/5, Malá Strana, kraj Vltave.
Telefon za rezervacije: +420 731 136 144.


„Pizza Nuova“pizze i testenine u neograničenim količinama

U ovom objektu, koji je zauzeo ceo jedan sprat bivše robne kuće bivše Čehoslovačke, gost plaća fiksnu cenu i jede koliko hoće. U ponudi su isključivo pizze i testenine, spremljene na 100 načina. Konobari kruže s velikim tacnama i nude maštovite đakonije, zalogaj po zalogaj. Ako neko iz vašeg društva ne jede pizza-testo i testenine, može da se posluži na salat-baru.

Ukoliko planirate da posetite „Pizza Nuova“ u vreme češkog ručka (12-14 h) ili za vikend, morate da izvršite rezervaciju dan ranije.

Lepši pol u ovom sjajnom objektu, uređenom u industrijskom stilu, može da odmara pogled na zgodnim, istetoviranim pizza-majstorima, koji posluju iza salat-bara.

Na kraju obilatog obroka, koji se završi tek kad vam špagete, kaneloni i ostala italijanska testa, izađu na nos, pred vas se iznosi slatka pizza. To nikada niste jeli i nećete moći da odolite. Ukoliko posle toga ne možete stvarno ni da zinete, dovoljno je da okrenete vaš kartonski podmetač za čašu, umesto zelene na crvenu stranu, i osoblje će vas ostaviti na miru. Uzgred, vodu sa limunom u ovom objektu služe besplatno i u neograničenim količinama.

Adresa: „Pizza Nuova“, Revoluční 1, Praha 1 (strogi centar, kod Tržnog centra Palladium).
Telefon za rezervacije: + 420 221 803 308


„Brasileiro – U Zelené žáby“ – sočno meso u neograničenim količinama

Čita se: Braziljero u Zelene žabi – Brazilac kod Zelene žabe. Rezervacija je obavezna. Nije jeftino ali svaka češka kruna koju ostavite „kod Brazilca“ – isplati se! Za fiksnu cenu čovek može da pojede mesa koliko mu volja. Služi se najlepša govedina, svinjetina i jagnjetina od životinja gajenih na tradicionalni način, na češkim mini farmama.

Konobar donosi meso u komadu, na ražnju. Seče ga mačetom, vruće, na licu mesta. Postupak podseća na grčki giros, s tim što osoblje ima obavezu da servira listić po listić sočnog mesa, svakom gostu direktno u tanjir. Kad „Brazilac“ izvrti sve svoje mesne delikatese, poslužiće vam pečeni ananas na ražnju! Na kraju vam stižu još i gambori na žaru.

Gost može da se služi sve vreme i sa švedskog stola, gde serviraju perfektan suši, plodove mora, čak i ostrige. Iskusni posetioci ovog objekta (u Pragu postoji lanac restorana „Brasileiro“), izbegavaju sve priloge, ćuftice, pomfrit i masne umake, da im ostane više mesta za meso i da ne preteraju sa unosom soli!

Objekat u vizuelnom smislu nudi poseban doživljaj a i njegovo osoblje je sjajno. Kada je nekom od gostiju rođendan i to napomene prilikom rezervacije, dobiće mini tortu a osoblje će mu otpevati horski – slavljeničku pesmicu na portugalskom. Toliko energije ne unose u pesmu ni Gipsy Kings, ljudi iz Braziljera to rade tako zdušno, da im poiskaču žile na vratu.

Adresa: „Brasileiro – U Zelené žáby“, U Radnice 8/13, Staré Město, strogi centar Praga, kod astronomskog sata.
Telefon za rezervacije: +420 224 234474


„Cafe Cafe“ – Meka za finansijski krem modernog Praga

Ovde služe prelepu kafu i kolače, a i slana hrana je izvrsna. Okuplja se finansijski krem modernog Praga, između ostalog i masa Rusa. Konobari su isključivo muškarci i birani su po lepoti, kao vojna garda. Objekat je veliki i nema potrebe da se rezerviše mesto, osim u vreme ručka (oko 13 h).

Jedno banalno upozorenje! Nemojte da popijete sve iz tamošnje fensi čaše ili šolje, koliko god da skapavate od žeđi, jer će se konobar istog časa pretvoriti u kopca. Stvoriće se niotkuda i momentalno očistiti sve ispred vas što bi moglo da ukaže da ste legalan gost u tom lokalu: vašu praznu čašu, vaš podmetač, vašu salvetu… To je najgluplji običaj u ugostiteljskim objektima na top lokacijama u Pragu ali vrlo praktičan. Ima za cilj da ubrza fluktuaciju gostiju i popravi prosečan “prinos” po stolu.

Adresa: „Cafe Cafe“, Rytířská 10/10, Staré Město. Strogi centar Praga.
Telefon za rezervacije: +420 774 331 122


„Můj šálek kávy“čarobno mesto za doručak ili lagani ručak

Čita se: Muj šalek kavi – Moja šoljica kafe. Nalazi se u srcu novonastalog fensi poslovnog centra u Pragu, koji je nekad bio radnička četvrt po imenu Karlín. Hrana je originalna i ukusna, neobično servirana, imaju opcije za vegetarijance, opcije za vegane, opcije bez glutena…

Kafa im je san snova, domaći voćni čaj takođe, osoblje je veoma ljubazno. To je čarobno mesto za doručak ili lagani ručak, jedina mu je mana što nije u turističkoj zoni. Ako ne rezervišete sto unapred, može vam se desiti da morate da sačekate slobodno mesto 10-15 minuta u redu ispred lokala.

Adresa: „Můj šálek kávy“, Křižíkova 386/105, Karlín.
Telefon za rezervacije: +420 725 556 944


„Luka Lu“– mesto gde uvek, kad su u Pragu, svrate Kusta i Brega

Na češkom „Pristav Lu“, na engleskom „Harbour Lu“, simpatičan je restoran sa nezaboravnim, koloritnim enterijerom i dve bašte, unutrašnjom i spoljnom. Nalazi se na par koraka od tramvajske stanice – Hellichova – gde staju tramvaji 12, 20 i 22.

Restoran pripada sarajevskoj porodici Đorem, odnosno poznatom sarajevskom ugostitelju i kulturnjaku, Vesi Đoremu. On je prijatelj Kusturice i Bregovića, i obojica su njegovi gosti kad svrate u Prag. Ove dve legende ex-Sarajeva nikada ne svraćaju zajedno kod treće legende – Vese, jer su Kusta i Brega u hroničnoj svađi i godinama ne razgovaraju.

Još jedna legenda je na vratima toaleta i to – ženskog. U pitanju je Novak Đoković. Na vratima muškog toaleta je Monika Levinski. Pazite da se ne zbunite!

Restoran „Luka Lu“ gaji kulinarsku tradiciju dveju zemalja: jedne koje, nažalost, više nema – Jugoslavije i druge, bez koje bi evropska trpeza bila puno siromašnija – Italije. Tako u „Luci Lu“ možete da birate između jela sa roštilja, sveže ribe i plodova mora, te italijanskih pasta. Slična stvar je i sa vinima: može se krenuti sa makedonskim i najlepšim srpskim vinima, pa preko hercegovačkih doći do vina sa sunčanog poluostrva Pelješac… i odatle malo dalje do Slovenije i Italije! Mesta obično ima, ali za svaki slučaj, izvršite rezervaciju.

Adresa: „Luka Lu“, Újezd 33, Malá Strana.
Telefon za rezervacije: +420 257 212 388 i +420 724 364 004.


„Kogo“– ogromna bašta, skrivena od pogleda turista

„Kogo“ je otmeni restoran u atrijumu šoping centra Slovanský Dům. Nalazi se u turističkoj zoni, u centru Praga. Drži ga naš čovek, a konobari većinom govore srpski. Služi se italijanska hrana, prostor je impresivan, usluga je na visokom nivou. Restoran posećuju političari, medijske ličnosti, biznismeni… Ima fenomenalnu baštu, skrivenu od pogleda turista.

Napomena: U Pragu ima još odličnih restorana koje drže naši ljudi, poput „Jelice“ ili „Beograda“, ali na našoj listi ima samo deset mesta.

Adresa: „Kogo“, Na Příkopě 859/22, Nové Město.
Telefon za rezervacije: +420 221 451 259


„Potrefená husa“– najbolja češka kuhinja

Naziv restorana, u prevodu sa češkog, glasi: Pogođena patka. Česi imaju veoma slikovita imena za restorane i zgrade u kojima se isti nalaze. U tim nazivima se šepure jeleni, patke, masne mačke, žabe i slično, što je obično u vezi sa gipsanim ukrasom iznad ulaznih vrata, kojim su se u stara vremena, umesto brojeva, obeležavale kuće.

Restorani po imenu „Potrefená husa“ postoje na više mesta u Pragu. Svi objekti liče jedan na drugi, malo su zamračeni i tajnoviti, kao stari, holivudski filmovi, ali klopa je sasvim OK, najbolja verzija češke kuhinje.

Adresa:„Potrefená husa“, Národní 364/39, Staré Město.
Telefon za rezervacije: +420 734 756 900


„Lokal“ – visoki plafoni, hipsterska dekoracija i potoci piva

„Lokal“ je naziv za brdo pivnica koje pripadaju najjačem i najraznovrsnijem ugostiteljskom lancu u Pragu „Ambiente“. Pivnice s ovim imenom zauzele su top lokacije u gradu. Nalaze se u praškim viševekovnim zdanjima koja izlaze na prometne ulice. „Lokal“ je obično uska i dugačka pivnica, sa izrazito visokim plafonom.

Ukrašena je hipsterskom dekoracijom u vidu jelena, orlova i divljih svinja, i vazda je puna gostiju. U njoj se služe različita češka piva (znalci kažu da se Česima za pivo ne može prigovoriti ni reči) i hrana koja ide uz pivo: kobasice sa renom, kupus i krompir na 100 načina.


„Angelato“ – zamamne kugle sladoleda, velike kao teniske loptice

Čita se: Anđelato. Preko leta se čeka u redu ispred ovih poslastičarnica, specijalizovanih za ručno pravljeni sladoled: od bobičavog voća, banana, lešnika, pistaća, jogurta, čokolade, kafe… To su fenomenalne, osvežavajuće poslastice, prirodnih ukusa i maštovitih kombinacija.

Enterijer ovih objekata je jednostavan, sa obaveznim metalnim lavaboom u jednom ćošku, gde mogu da se operu ruke, naočigled svih. Zanimljivo je da u ovoj poslastičarnici nema velikog izbora napitaka. Voda se služi besplatno, u bokalima ili čašama od debelog stakla.

Adresa: „Angelato“, Újezd 425/24, Malá Strana,
telefon za rezervacije +420 257 224 395 ili „Angelato“, Rytířská 27, Staré Město, telefon za rezervacije +420 224 235 123.

Branislava Mićić
Branislava Mićić

Više od četvrt veka glavni je urednik ilustrovanih izdanja za žene, posvećenih „malim stvarima koje život znače“. Zanat je pekla u „Turističkoj štampi“, da bi se 2002. potpisala iza prvog licencnog ženskog nedeljnika u Srbiji „Burda Lisa“. Prelaskom u novinsku kuću „Color Press“ pokreće još jedno licencno izdanje „Tina“. Godine 2009. osniva „Ona Magazin“, koji bez prekida izlazi do danas.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.